Karácsonyi stollen

Karácsonyi stollen
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 7 dkg dió durvára vágva
  • 3 ml rum
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 0,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 db biocitrom reszelt héja
  • 1 db nagyobb narancs reszelt héja
  • a díszítéshez:
  • olvasztott vaj
  • porcukor ízlés szerint
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 7 dkg dió durvára vágva
  • 3 ml rum
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 0,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 db biocitrom reszelt héja
  • 1 db nagyobb narancs reszelt héja
  • olvasztott vaj
  • porcukor

Elkészítés:

A diót durvára vágjuk. A mazsolát meleg vízzel elkevert kevés rum keverékébe áztatjuk. A porcukrot tálba tesszük, a morzsolt friss élesztőt és a langyos tejet, elkeverjük, néhány percre félretesszük, amíg az élesztő felfut.

A lisztet egy dagasztó tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a csipetnyi sót, elkeverjük. A felfutott élesztőhöz adjuk a tojást, az olvasztott vajat, a fűszereket (szegfűszeg, fahéj), a citrom és a narancs reszelt héját. Elkeverjük, a lisztre öntjük. A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd beletesszük a diót, a lecsöpögtetett mazsolát és a kandírozott narancshéjat. Ismét átgyúrjuk. Letakarjuk, meleg helyen kb. 1,5 órán keresztül a duplájára kelesztjük.

A sütőt 170 C-ra előmelegítjük. A tésztát kissé átgyúrjuk, henger alakúra formázzuk, olyan nagyságúra, mint amekkora szilikon gyümölcskenyér formánk van. Letakarva még további 15 percig kelni hagyjuk a formában.

A stollent 50-55 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje megsült-e.) Ha gyorsan és a szükségesnél jobban barnulna a teteje, félidőben alufóliával fedjük a tetejét.

Amikor a stollen megsült, a tetejét még forrón megkenjük olvasztott vajjal és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral meghintjük.

Fóliába csomagolva sokáig eláll.