Karácsonyi rögtön puha mézes

Karácsonyi rögtön puha mézes

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a mézeskalácshoz:

  • 12,5 dkg méz
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál sütőporos mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 evőkanál kakaó (keserű)
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 db narancs (reszelt héja)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 50 dkg liszt (+ szóráshoz)

az írókához:

  • 1 db tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé (vagy ecet)
  • 1 teáskanál keményítő

Elkészítés:

A mézet és a vajat kis lángon felmelegítjük, majd kihűtjük. A tojásokat a cukorral, a sütőporos mézeskalács fűszerkeverékkel, a kakaóval, a fahéjjal, a szódabikarbónával, a reszelt citrom- és narancshéjakkal és a citrom lével robotgéppel összekeverjük. Felváltva adjuk hozzá a vajas-mézes keveréket és a lisztet. A tészta puha és lágy lesz, de így lesz tökéletes.

A tálat lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán 3 mm-re kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. (Ezt addig folytatjuk, amíg van tésztánk.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a mézeskalácsokat, és 175 fokos sütőbe toljuk. Kb. 10 percig sütjük őket, amíg szép világosak nem lesznek. (Akkor jó, ha megnyomjuk, és nem horpad be a teteje.)

A tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot – szép fényes, krémes hab lesz belőle. Végezetül belekeverjük az ecetcet és a keményítőt.

Veszünk egy keményebb nejlon zacskót, beletöltjük tojáshabot, kivágjuk a végét. Tetszés szerint díszítjük a mézeseket.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk