Karácsonyi püspökkenyér

Karácsonyi püspökkenyér
Elkészítési idő
1,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 11 db tojásfehérje
  • 27 dkg kristálycukor
  • 11 dkg olvasztott vaj
  • 22 dkg finomliszt
  • 10 g sütőpor
  • 10 dkg vágott dió
  • 10 dkg mazsola
  • 30 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
  • 3 dkg körüli csoki lapocska
  • a bevonathoz:
  • 15 dkg csokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
  • 6 kis kocka fehér csokoládé
  • 1 teáskanál étolaj
  • Díszítésnek:
  • karácsonyi csokoládé díszek tetszés szerint
  • 11 db tojásfehérje
  • 27 dkg kristálycukor
  • 11 dkg olvasztott vaj
  • 22 dkg finomliszt
  • 10 g sütőpor
  • 10 dkg vágott dió
  • 10 dkg mazsola
  • 30 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
  • 3 dkg körüli csoki lapocska
  • 15 dkg csokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
  • 6 kis kocka fehér csokoládé
  • 1 teáskanál étolaj
  • karácsonyi csokoládé díszek

Elkészítés:

Az apróra vágott gyümölcsökre egy kevés lisztet szórunk, majd lerázzuk róla.

A tojásfehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük. Belekeverjük a folyékony olvasztott vajat, ami nem szabad, hogy meleg legyen. Hozzászitáljuk a lisztet, amelybe előzőleg belekevertük a sütőport. Ezután óvatosan, fakanállal beleforgatjuk a gyümölcsöket és csokit.

Kivajazott, lisztezett 2 db őzgerinc formában, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. (A formába kb. 2/3 részéig tegyük, mert nagyon megnő sülés közben.)

A kihűlt süteményünket bevonjuk. Ehhez a kétféle csokoládét mikróban felolvasztjuk (30 másodpercekre berakva, utána kivéve, átkeverve) és az étolajjal simára keverjük.

A gyümölcskenyeret először a barna csokoládéval vonjuk be. A fehér csokoládét egy csíkban az őzgerinc közepére csurgatjuk, majd egy fogpiszkálóval ide-odahúzogatjuk a barna csokiba. Végül ízlés szerint díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!