Karácsonyi linzer tál gluténmentesen

Karácsonyi linzer tál gluténmentesen

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 28 dkg rizsliszt
  • 10 dkg porcukor/eritrit
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 1 db tojás

továbbá:

  • porcukor
  • málna- és baracklekvár (nálam házi)
  • 1 tábla gluténmentes étcsoki
  • 1 evőkanál szőlőmagolaj
  • díszítő cukorka
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk, fél órára hűtőbe tesszük. Ez idő alatt előkészítjük a kiszúrókat, a tepsiket (kettő nagy tepsi kell), majd kb. egy harmadát kinyújtjuk, és cakkos szélű kiszúróval 16 db kört szúrunk ki, ennek felének a közepét ez kisebb körrel újra kiszúrjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütjük. Vigyázzunk rá, ha nagyon megsütjük, a tetőket úgy kell rámozaikozni... Eközben a tészta második harmadát is kinyújtjuk, és csillag- ill fenyőfa kiszúróval kiszúrjuk, úgy, hogy lehetőleg mindnek legyen párja. (A maradék harmadból kis golyókat formáztam, majd kisodortam, és kiflikké alakítottam. Ugyanúgy sütjük, mint az előző tepsivel.)

Amíg sülnek, a linzerkarikákat már tölthetjük is baracklekvárral, a tetőket még előzetesen porcukorral megszórjuk. Összeragasztjuk őket, félre tesszük.

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, a fenyőfákat, csillagokat málna lekvárral összeragasztjuk, érdemes hagyni kb. fél órát pihenni, hogy tényleg összeragadjanak, és ne csússzanak szét, de addig a kiflik végeit a felolvadt csokiba mártjuk, rácsra tesszük, a lecsepegő csoki még felhasználható!

Majd a csillagokat, fenyőket is csokiba mártjuk, rácsra szedjük, és hagyjuk megdermedni (kb. fél óra). Végül tálra rendezzük, és jöhet az ünneplés.

A linzer előre is elkészíthető édesség, hűtés nélkül is eláll napokig, ha el nem „kopik” közben... Csak a csokival való bevonást érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

A receptet Scarlett69 küldte be Köszönjük!

Neked ajánljuk