Karácsonyi fatörzs – másképpen

Karácsonyi fatörzs – másképpen

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor

a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 2 tasak vaníliás cukor

a csoki mázhoz:

  • 10 dkg étcsoki
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál. méz
  • kb. 3-4 evőkanál durvára tört kesudió

Elkészítés:

Először megsütjük a piskótát. Ehhez a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tojásokat egy mély tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és gépi habverővel jó 5 perc alatt nagyon felhabosítjuk. Ezután kanalanként hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport, de már csak alacsony fokozaton, hogy ne tegyük tönkre nagyon a habot. A masszát sütőpapírral borított nagy tepsibe öntjük, és szépen elsimítjuk, hogy mindenhol egyenletesen vastag legyen. A tepsit a sütőbe toljuk, és 10 perc alatt megsütjük a piskótalapot.

A kész piskótalapról még forrón lehúzzuk a sütőpapírt, majd ugyanúgy visszatesszük rá, és a papírral együtt, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Így várjuk meg, amíg kihűl.

A krémhez a pudingport és a cukrot összekeverjük, felöntjük a tejjel és a megszokott módon megfőzzük. A mascarponét kikavarjuk a vaníliás cukorral és mikor a puding kihűl, hozzáadjuk. A kitekert piskótát megkenjük a krémmel és feltekerjük.

A bevonathoz a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a mézet, az olajat, beletördeljük a csokit és addig keverjük, amíg elolvad a csoki. Visszahűtjük, amikor már kihűlt, de még kenhető, bevonjuk vele a tekercs külsejét tortakenő késsel, de egyszerű, sima késsel is lehet.

Megszórjuk kesudióval, az oldalára óvatosan rányomkodjuk, és legalább 2 órára lehűtjük, majd szeletelve tálaljuk.

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk