Karácsonyi díszes fatörzs torta

Karácsonyi díszes fatörzs torta

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 ek liszt
  • 1 csipet só
  • 6 ek cukor
  • egy kis sütőpor

A töltelékhez:

  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj
  • 5 dkg mazsola rumba áztatva
  • 1 kk vaníliakivonat
  • 4 ek kakaópor
  • 1-2 ek rum

Elkészítés:

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítem. Majd egy nagy, lapos tepsit kibélelek sütőpapírral. Átszitálom a lisztet a sütőporral, a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd a lisztet fokozatosan hozzákeverem. A tojásfehérjékhez adok egy csipet sót, és robotgéppel kemény habbá verem.

Ezután apránként adagolva óvatosan a tésztába keverem úgy, hogy a habot nem töröm szét. A tepsibe öntöm, és megsütöm kb. 12-15 perc alatt, 165 fokon. Ha kész, ráborítom egy tiszta konyharuhára, lehúzom róla a sütőpapírt, és a konyharuhával együtt feltekerem. A krémhez a cukorral kikevert tojások sárgáját gőz fölött besűrítem, majd lehűtöm. Ebbe a krémbe belekeverem az előzőleg felolvasztott étcsokit, az átszitált kakaót, a vaníliakivonatot, a habosra kevert vajat és a rumot.

A piskótatekercset kiterítem, megkenem a krém 2/3 részével, megszórom mazsolával, dióval, narancshéjjal. Feltekerem a piskótát úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Bevonom a maradék krémmel, majd díszítem.

Díszeket is készítek hozzá. Általában ezt már előzőleg megcsinálom, majd hagyom megszáradni. Készülhet akár marcipánból vagy fondantból.

A kész süteményt ezután hűtőbe teszem, majd tálalom.

Neked ajánljuk