Karácsonyi diós bejgli

Karácsonyi diós bejgli

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg sertészsír
  • 4 evőkanál porcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 4 db tojássárga
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 dl tej
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 csipet őrölt szerecsendió

A tetejére:

  • 4 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje

Elkészítés:

Elkészítés: Egy tálba tesszük a lisztet, a margarint, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót, és elmorzsoljuk. Egy másik edényben simára keverjük az élesztőt, a tejet és a tojássárgákat, majd a lisztes keverékhez öntjük, és összegyúrjuk. 4 felé osztjuk, cipó formájúra alakítjuk, majd fóliával letakarva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítjük a tölteléket. Egy tálban elkeverjük a száraz összetevőket, majd leöntjük a felforralt cukros tejjel. Jól átkeverjük, majd fóliával letakarva ezt is hűtőszekrénybe tesszük.

A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, majd a tölteléket ráhalmozzuk, és egyenletesen elsimogatjuk rajta úgy, hogy körben a szélén elhagyunk 1,5-2 cm-t. Először a tészta rövidebb oldalait, majd az alsó hosszabb oldalát is felhajtjuk, és lenyomkodjuk a töltelékkel egy vonalban. Innen

elkezdjük jó szorosan feltekerni. A tetejét megszurkáljuk villával.

Bekenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen pihentetjük, amíg teljesen rá nem szárad. Kb. fél óra múlva átkenjük tojásfehérjével, és ezt is megvárjuk, míg rászárad.

180 fokon sütjük (alsó-felső sütésen), 30 percig.

Ha kihűlt, szeletelhetjük. Ugyanezt a tésztát mákkal is megtölthetjük.

Neked ajánljuk