Karácsonyi csokoládés csillagok

Karácsonyi csokoládés csillagok

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 32 darab aprósüteményhez:

A tésztához:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 8 dkg finomliszt
  • 6 dkg porcukor
  • 8 dkg darált mandula
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tk fehér rum
  • fahéj

A töltelékhez:

  • 15 dkg őszibaracklekvár
  • 1 ek fehér rum
  • 2 ek darált mandula

A tetejére:

  • 7 dkg étcsokoládé
  • 7 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg hámozott mandula megpirítva

A fehér csokoládé színezéséhez:

  • 1 kk céklalé

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a tálba szitáljuk, hozzáadjuk a mandulát, a cukrot, a sót és a fahéjat, majd nagylyukú reszelőn belereszeljük a hideg vajat. Összemorzsoljuk, hozzáadjuk a rummal kissé felvert tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát két frissen tartó fóliába csomagoljuk, 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Közben a lekvárt összekeverjük a rummal és a darált mandulával. 2 nagy tepsit sütőpapírral beboritunk. Az egész mandulákat zsiradék nélkül épp csak annyira pirítjuk meg, hogy illóolajtartalmuk felszabaduljon, enyhe pírt kapjanak.

A tésztagombócot 2 fólialap között 4 mm vékonyságúra nyújtjuk. 5 cm átmérőjű csillagalakú kiszúróformával kis csillagokat szaggatunk a tésztából. A leeső tésztadarabokat félretesszük, ismét összegyúrjuk, és újra szaggatjuk.

A 170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütjük a kis csillagokat. A rácson hagyjuk hűlni.

A fehér csokoládét forró víz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a céklalevet. Ettől gyönyörű mályvaszínű lesz, az ízét azonban nem befolyásolja. A csillagok kb. 1/4 részét bevonjuk a mázzal.

Az étcsokoládét is felolvasztjuk, bevonjuk a csillagok másik 1/4-ét, de ezeket a kis barna csillagokat egy villa segítségével díszítjük. Mindegyik közepére egy-egy szem mandulát biggyesztünk. A bevonat nélkül maradt csillagokra kb. 1/2 teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd mindegyikre ráillesztünk egy-egy bevonatos csillagot.

A csokoládét szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni.

Neked ajánljuk