Kapros-túrós lepény

Kapros-túrós lepény

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

22 x 32 cm-es tepsihez:

  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • csipet só

a túrós töltelék hozzávalói:

  • 75 dkg túró
  • 1,5 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db (közepes) tojás
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kapor ízlés szerint

Elkészítés:

A tejet meglangyosítsuk, majd hozzákeverjük a fele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután letakarjuk, és pár perc alatt felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd visszahűtjük, és simára keverjük a maradék cukorral, és az egész tojással.

A vajas-cukros-tojásos keveréket beletesszük a robotgép keverőtáljába, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Ezután rászitáljuk a csipet sóval összekevert lisztet, majd a géppel kidagasztjuk. (Természetesen gép hiányában kézzel is összedolgozhatjuk.) Ha szükséges, akkor még egy pici lisztet szórunk hozzá dagasztás közben.

Egy kelesztő tálat olajjal vékonyan kikenünk, majd beleesszük az elkészült tésztát. A tetejét pici liszttel megszórjuk, majd meleg helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd kinyújtjuk, és beletesszük a megkelt tésztát. (Érdemes sütőpapíron kinyújtani, akkor egy gyors mozdulattal átemelhetjük a tepsibe.)

Konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Egy tálba tesszük a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a pudingport, és szintén simára keverjük. (Pudingpor helyett hozzáadhatunk pld. 1 evőkanál lisztet, vagy búzadarát.)

A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, beleszórjuk a maradék porcukrot, és kemény habbá verjük. Ezután az ízesített túróhoz, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert habot. (A habot óvatosan, fakanállal keverjük a túróhoz, hogy ne törjön össze.)

A tésztát kinyújtjuk, rákanalazzuk a túrós tölteléket, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután ízlés szerint megszórjuk az előzőleg apróra vágott kaporral.

160 fokra előmelegített (légkeveréses üzemmódban) sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk a porcukorral, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk