Kapros szárma (töltött káposzta) jó anyós módra

Kapros szárma (töltött káposzta) jó anyós módra

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 8 személynek:

  • 2 fej édes káposzta
  • 50 dkg savanyú apró káposzta
  • 1,5 kg darált hús
  • 1 db tojás
  • 2 marék rizs
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 kanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál só
  • kevés őrölt bors
  • 2 kávéskanál köménymag
  • 1 szál borsikafű (csombor)
  • 1 csokor kapor
  • 1 szál kakukkfű
  • 5 kanál liszt
  • 1 kanál zsír
  • ízlés szerint csípős paprika

Elkészítés:

Elkészítés: A fejes káposzta torzsáját kivágjuk, köményt szórunk a torzsa helyére, és enyhén sós vízben megfőzzük.

Közben kikavarjuk a tölteléket. A darált húshoz nagyon apróra vágott vagy reszelt hagymát, szétnyomott fokhagymát, 2 marék rizst, 1 tojást, kevés őrölt borsot, 1 kanál őrölt pirospaprikát, 1 szál kakukkfű lesodort leveleit tesszük, majd összegyúrjuk. Én meg is szoktam kóstolni, és ha szükséges, fűszerezem. Ha valaki szereti a csípőset, tehet a töltelékbe is.

A káposztát leveleire szedjük, az ereket kivágjuk, és belegöngyöljük a töltelékeket. A káposzta kivágott ereit a megmaradt káposztalevelekkel együtt összevágva az edény aljára tesszük, rásorjázzuk a töltelékeket. A savanyú káposztát rakjuk a tetejére, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a csombort (borsikafüvet) is. Ha valaki csípősen szereti, tehet hozzá erős paprikát is. Közepes lángon, fedő alatt kb. 90 percig főzzük.

Zsírból, lisztből rántást készítünk, felöntjük vízzel, és kevés őrölt paprikát beleszórva csomómentesre keverjük. Mielőtt a rántást is a fazékba öntenénk, megszórjuk apróra vágott vagy szárított kaporral, majd a rántással együtt felforraljuk. Pár szelet füstölt kolbász még finomabbá teszi.

Tejföllel tálaljuk.

Neked ajánljuk