Kapros spárgaleves halgombóccal

Kapros spárgaleves halgombóccal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a halgombóchoz:
  • 1 db tonhalkonzerv sós lében
  • 1 db tojás (nagy)
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt színes bors
  • 1 l víz + 1 evőkanál ételízesítő
  • a leveshez:
  • 1 csomó zöld spárga
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • őrölt színes bors
  • csipet szerecsendió
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín (vagy Hulala főzőkrém)
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • a halgombóc főzőleve
  • 1 db tonhalkonzerv sós lében
  • 1 db tojás (nagy)
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt színes bors
  • 1 l víz
  • 1 evőkanál ételízesítő leveshez:
  • 1 csomó zöld spárga
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • őrölt színes bors
  • csipet szerecsendió
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín (vagy Hulala főzőkrém)
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A tonhalat egy szűrőbe tesszük és alaposan lecsepegtetjük. Ezután villával összetörjük, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást és összekeverjük. Ezután hozzáadjunk annyi zsemlemorzsát, hogy a massza összeálljon, majd kisebb gombócokat formázunk belőle.

A vízhez adjuk az ételízesítőt, felforraljuk, majd belehelyezzük a halgombócokat, mérsékeljük a hőfokot, és 3-4 percig főzzük. Ezután szűrőkanállal kiszedjük, majd melegen tartjuk. A spárgát meghajlítjuk, majd letörjük a fás részét, de nem dobjuk ki, mert kell az alapléhez. Ezután levágjuk a spárgabimbókat, majd félre tesszük, a szárrészét pedig kisebb darabokra vágjuk.

A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A kaprot szintén apróra vágjuk. Egy edényben felhevítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott spárgát, és a letört, félretett szárrészt, megszórjuk a kaporral, összekeverjük, majd felöntjük a halgombóc főzőlevével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük.

Ezután hozzáadjuk a félretett spárgabimbót, és még pár percig főzzük, hogy a bimbó is megpuhuljon. Ezután kiszedjük a levesből a bimbókat és félre szedjük, és kiszedjük a vastagabb-fásabb szárrészt is. (A szárrészt kidobjuk, arra már nem lesz szükség.)

A leveshez adjuk a tejfölt és a tejszínt, majd összeturmixoljuk, végül pedig egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy szép selymes legyen. Ezután a levesbe visszatesszük a félretett bimbókat és a halgombócot, majd forráspontig melegítjük, de főzni már nem kell.

Tálaláskor a levest és a halgombócot tányérba szedjük, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint apróra vágott kaporral is megszórhatjuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!