Kapros sertésraguleves sonkalével

Kapros sertésraguleves sonkalével
Elkészítési idő
4,0 5 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg füstölt sonka vagy tarja
  • 1,5 liter víz
  • 50 dkg sertés comb
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • zsír vagy olaj
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 1-2 db fehérrépa
  • 1-2 db burgonya
  • 1/2 csokor kapor
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • bors
  • 50 dkg füstölt sonka vagy tarja
  • 1,5 liter víz
  • 50 dkg sertés comb
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • zsír
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 1-2 db fehérrépa
  • 1-2 db burgonya
  • 1/2 csokor kapor
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • bors

Elkészítés:

A sonkát 1,5 liter vízben megfőzzük, majd a vízből kivesszük és hagyjuk kihűlni. (A legjobb ha feldaraboljuk és úgy főzzük meg, úgy lényegesen rövidebb idő alatt megpuhul.) A vöröshagymát megpucoljuk és apróra felvágjuk, majd kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apró kockára vágott húst és magas lángon átpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt újhagyma fehér részét felöntjük a sonka főzőlevének egy részével, borsozzuk, majd elkezdjük főzni.

Amikor a hús már majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a tetszőlegesen felszeletelt sárga és fehérrépát, a burgonyát, a sonka darabokat és felöntjük a maradék sonkalével. Szükség szerint vizet is adhatunk hozzá, majd a főzőlevet megkóstolva ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és készre főzzük.
A lisztet a tejföllel és kevés vízzel csomómentesre kikeverjük, és besűrítjük vele a levest. A végén beleszórjuk az apróra vágott kaprot is. Friss kaporral, és az újhagyma zöldjével megszórva tálaljuk. 

Igazán finom és laktató leves, mely húsvétra is elkészíthető. Kaporral, füstölt hússal, sonkalével és sok sok zöldséggel készül. Utána egy finom sütemény vagy torta és kész is az ünnepi/hétvégi ebéd.

Megjegyzés:

A receptet Kovács Marcsi küldte be. Köszönjük!