Kapros palócleves

Kapros palócleves

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 20 dkg mangalica szalonna
  • 2 kg marhalábszár
  • 3 csokor újhagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 1 doboz paradicsompüré
  • 10 szál sárgarépa
  • 2 kg krumpli
  • 2 kg zöldbab
  • 1 nagyobb csokor petrezselyem
  • kapor
  • 1 vödör (850 g) tejföl
  • 4 evőkanál őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • csípős zöldpaprika
  • kevés ecet

Elkészítés:

Mangalica szalonna lett csíkozva, majd a kisült zsírján újhagyma lett rövid ideig párolva a zöldjével együtt, szépen felkarikázva. Kevéske fokhagyma, majd a csíkozott marhalábszár.

Közben félkarikára vágott répa lett előkészítve, és ment az üstbe párolódni. Ezek után fel lett öntve vízzel, lényegesen többel, mint ami ellepi. Így egy darabig főzni kell a húst. Közben krumpli lett kisebb kockákra vágva. 1 doboz paradicsompüré is ment a lébe, valamint só, bors, őrölt kömény is. Őrölt pirospaprika is lett hozzáadva, 2 kanállal. Friss zöldbab is kerülhet bele.

Kis idő múltán beletettük a krumplit is, majd az apróra vágott friss kaprot, petrezselyemzöldet, és újhagyma is. Ecetet is csorgattunk a bográcsba 1 decinyit, és kevés liszttel elkevert, majd a főzőlével temperált, tejfölös habarással kicsit sűrítettük.

Neked ajánljuk