Káposztás lepény

Káposztás lepény

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 250 ml langyos tej
  • 7 g szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 evőkanál zsír
  • *
  • a kenéshez
  • 2 db tojássárgája
  • *

a töltelékhez:

  • 50 g vaj
  • 500 g liszt
  • 1 db tojássárgája
  • fél fej káposzta
  • kevés olaj vagy zsír
  • bors

Elkészítés:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Amikor felfutott az élesztő beletesszük a többi hozzávalót is, és jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. A tésztát meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

A káposzta elkészítéséhez elég annyi idő, amíg hagyjuk a tésztát kelni. A megtisztított káposzta leveleit lereszeljük vagy aprítógéppel picire daráljuk, sózzuk és egy ideig állni hagyjuk. Később kinyomkodjuk belőle a vizet, majd kevés zsiradékon, alacsony hőfokon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, néhányszor átkeverve hagyjuk jól megpuhulni.

A megkelt tésztát 10 részre osztjuk és egyenként kisebb kör alakúra nyújtjuk. A köröket 2-3 evőkanálnyi káposztával megtöltjük, majd félhold alakban ráhajtjuk a tészta másik felét, a széleit jól rányomkodjuk és még egy villa hegyével végigjárjuk a széleket, így biztosan nem fog szétnyílni sütés közben. (Ugyanígy járjunk el az összes többi tésztadarabbal.)

Sütőpapírral borított tepsire tesszük, villával néhány helyen megszúrjuk, majd lekenjük tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbát végezni, hogy valóban megsültek-e. Joghurttal, kefirrel a legfinomabb!

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk