Káposztaágyon főtt gőzgombóc

Káposztaágyon főtt gőzgombóc
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 doboz Vecsési káposzta
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1 db babérlevél
  • egész kömény (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál piros paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • a gőzgombóchoz:
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg zsír
  • csipet cukor
  • csipet só
  • 1 doboz Vecsési káposzta
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • őrölt bors
  • 1 db babérlevél
  • egész kömény
  • 1 teáskanál piros paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg zsír
  • csipet cukor
  • csipet só

Elkészítés:

Először a gőzgombóc tésztát készítjük el. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, sót, zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.

A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk. A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon átfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalókkal, a piros paprika kivételével. 1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük. A megsült káposztát piros paprikával megszórjuk.

A megkelt tésztát 13 kis darabba vágjuk, majd a tenyerünkben gombócokat formázunk belőle. Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából,1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. (Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne!) Rátesszük a fedőt, és 0-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.

A fedőt levesszük és a gombócokat egy tálra szedjük, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és beletesszük a következő adag gombócokat. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy.

Rendkívül különleges, nagyon finom étel. Friss káposztából is elkészíthető!

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!