Kanalas fánk

Kanalas fánk
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 8 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • csipet só
  • a sütéshez:
  • kb. 5 dl olaj
  • 15 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 8 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • csipet
  • 5 dl olaj

Elkészítés:

A vizet a vajjal és egy csipet sóval forráspontig melegítjük. Amikor már forr, állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd mérsékeljük a hőfokot, és pár percig kevergetve addig pirítjuk, amíg elválik az edény falától. (Ezalatt az idő alatt teljesen elválik az edény falától, de nem ég meg a tészta.)

Ezután a tűzről levesszük, hagyjuk pár percig hűlni, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel simára keverjük a tésztát. Egy csomómentes, sima masszát kell kapjunk.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd egy kiskanál segítségével kisebb halmokat szaggatunk bele a tésztából. (Sütés közben a tészta kb. a kétszeresére nő, így csak pár darabot szaggassunk bele. A kanalat belemártjuk a meleg olajba, akkor nem ragad majd rá a tészta. Sütés közben többször fordítsuk át a tésztát, hogy egyenletesen süljön. Az első adagot nagyobb lángon süssük, majd mérsékeljük a hőfokot, és a maradék tésztát már úgy süssük ki, nehogy hirtelen süljön, és a közepe nyers maradjon!)

Amikor a fánkocskák már szépen megnőttek és aranybarnára sültek, kiszedjük őket az olajból és papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja, majd alaposan meghempergetjük a vaníliás cukor és porcukor keverékében. Tálaláskor ízlés szerinti lekvárt kínálhatunk hozzá, csorgathatunk rá csokoládét, de csak a porcukorba belehempergetve is nagyon finom.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!