Kalácstésztában sült sonka

Kalácstésztában sült sonka
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 személyre:
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 40 dkg liszt + a formához
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj + a formához
  • 30 dkg füstölt főtt sonka
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 40 dkg liszt + a formához
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj + a formához
  • 30 dkg füstölt főtt sonka

Elkészítés:

Az élesztőt fél kanál cukorral, fél dl langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk (kovászt készítünk). A maradék lisztet, cukrot, csipetnyi sót, 2 tojás sárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is beleöntjük a tálba, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, míg kb. a duplájára nem nő.

Ha megkelt, az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük, lisztezett deszkára tesszük, és kézzel kicsit kilapogatjuk. A sonkát beletesszük, lehet egészben is, vagy darabokra vágva. Becsomagoljuk a sonkát a tésztába, összenyomkodjuk az illesztéseket, és kivajazott, lisztezett sima kuglóf-formába tesszük.

Meleg helyen még 5-8 percet kelesztjük, majd előmelegített, 160 C-fokos sütőben 30-35 percig sütjük. A sütőből kivéve kiborítjuk, pihentetjük pár percet és felszeleteljük.