Kalácsmuffin

Kalácsmuffin
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 35 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája (a fehérje a kenéshez kell majd)
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • fél citrom héja
  • 10 dkg porcukor
  • a kenéshez:
  • 1 db tojás (kenéshez)
  • ízlés szerint kristálycukor
  • 35 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • fél citrom héja
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás (kenéshez)
  • kristálycukor
  • 2 db tojásfehérje

Elkészítés:

A langyos tejben a cukor felével felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a maradék cukrot, sót, az aromát, a citromhéjat és a tojások sárgáját és az élesztős tejet is, és jól elkeverjük. Az olajat és a vajat is lazán beledolgozzuk, majd megdagasztjuk. Legalább fél órára félretesszük és megkelesztjük.

A megkelt tésztát 12 darabra (vagy ahány darabos formánk vagy, esetleg hány darabot szeretnénk) osztjuk. Ezeket kettő vagy három darabra vágjuk, attól függően, milyen fonatot szeretnénk.

Ha kész a fonat, a kivajazott formákba helyezzük és lekenjük a felvert tojással (egész tojás és a megmaradt fehérje). Újabb, legalább 15 perces kelesztés után 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amikor már elkezd barnulni kivesszük és újra lekenjük tojással és megszórjuk cukorral. Ezután már csak pár percig sütjük és kész is, ha már szép barna.

Megjegyzés:

A receptet Meszjár Liza küldte be. Köszönjük!