Kalács diós-mákos-meggyes töltelékkel

Kalács diós-mákos-meggyes töltelékkel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • csipet só
  • a lekenéshez:
  • 1 kicsi tojás
  • a diós töltelékhez:
  • 5 dkg darált dió
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 evőkanál tej
  • a mákos töltelékhez:
  • 5 dkg darált mák
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 evőkanál tej
  • valamint:
  • kb. 10 dkg meggybefőtt alaposan lecsepegtetve.
  • (a sütőforma 25x10 cm-es)
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • csipet
  • 1 kicsi tojás
  • 5 dkg darált dió
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 evőkanál tej
  • 5 dkg darált mák
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 evőkanál tej
  • 10 dkg meggybefőtt

Elkészítés:

A langyos tejhez hozzákeverjük a cukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt és pár perc alatt felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd átszitáljuk.

A kenyérsütőgép üstjébe öntjük a langyos tejszínt, hozzáadjuk a vajat és a felfuttatott élesztőt, majd kicsit összekeverjük. Ezután rákanalazzuk az átszitált lisztet, majd elindítjuk a dagasztóprogramot, és megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel, vagy robotgép dagasztó szárával is megdagaszthatjuk.) Ezután a tésztát egy enyhén kilisztezett kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesszük.

A diós és a mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük, figyelve arra, nehogy túl lágy legyen a massza.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Ezután egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (a leeső részeket én kicsit átgyúrtam, és szintén kiszaggattam). Ezután ízlés szerint egy-egy tésztakorongokra a diós és mákos tölteléket kanalazunk, valamit némelyikre pár szem meggyet teszünk. Ezután a megtöltött tésztából golyókat formázunk, majd váltakozva a sütőpapírral kibélelt formába tesszük. (Ízlés szerint kizsírozhatjuk és lisztezhetjük a formát.) Ezután egy konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt újra kelesztjük.

A megkelt tésztát ezután lekenjük a felvert egész tojással, előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél a kalácsot takarjuk le alufóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy nagyon megbarnuljon, megégjen. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

A tésztája foszlós, és nagyon finom a váltakozó töltelékkel.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!