Kakós csiga (diétába beilleszthető)

Kakós csiga (diétába beilleszthető)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 210 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 90 gramm fehér tönkölybúza liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 15 gramm friss élesztő
  • 25 gramm 1:4 édesítő
  • bő 2 dl 30 %-os tejszín (nem főzőtejszín, habtejszín) és forró víz 2/3-1/3 arányú keveréke
  • 1 evőkanál étolaj
  • *
  • a krémhez:
  • 25 gramm 1:4 édesítő (négyszerese a hagyományos fehér cukornak, ez lehet DW 1:4, vagy Paleo, de bármilyen édesítő, kinek-kinek ízlése szerint)
  • 50 gramm cukormentes holland kakaópor
  • 100 gramm szobahőmérsékletű teavaj
  • *
  • a tészta „
  • meglocsolásához”
  • :
  • kb. 100 gramm 30 %-os cukormentes tejszín (nem főzőtejszín, habtejszín!)
  • 210 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 90 gramm fehér tönkölybúza liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 15 gramm friss élesztő
  • 25 gramm 1:4 édesítő
  • 2 dl 30 %-os tejszín
  • 1 evőkanál étolaj
  • 25 gramm 1:4 édesítő (négyszerese a hagyományos fehér cukornak, ez lehet DW 1:4, vagy Paleo, de bármilyen édesítő, kinek-kinek ízlése szerint)
  • 50 gramm cukormentes holland kakaópor
  • 100 gramm szobahőmérsékletű teavaj.
  • 100 gramm 30 %-os cukormentes tejszín (nem főzőtejszín, habtejszín!)

Elkészítés:

A liszteket átszitáljuk (én természetesen a teljes kiőrlésű lisztből átszitálást követően a korpát is hozzáadtam), a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukorhelyettesítőt. Ráöntötjük a langyos tejszín-melegvíz keverékét, hozzáadjuk az 1 db tojássárgáját, valamint az étolajat. (Nem ragadós tésztát kell, hogy kapjunk. A tejszín-víz keverékét inkább apránként adjátok hozzá, miután lisztfüggő, hogy mennyi „tejet” vesz föl.)

Alapos kidagasztást követően 45 percig, langyos helyen kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet. (A hozzávalókat szép simára kidolgozzuk, nem kell fölmelegíteni.)

A kelesztési idő leteltét követően a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen megkenjük a krémmel, majd föltekerjük, mint a bejglit. Cérnával (igen, azzal! ) kb. 2,5 cm-es szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (sajnos nagyobb tepsire lett volna szükség, mert roppant ducikra keltek), és újabb 30 percet kelesztjük.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a 30 perc kelesztési idő leteltét követően (alsó-felső sütési módban) kb. 15 percig sütjük. (Ha látjátok, hogy kezd pirosodni a teteje, akkor már vegyétek ki!) Kivesszük a sütőből, és egyenként meglocsoltjuk a csigákat a 30 %-os cukormentes tejszínnel. További 10 percig sütjük (addig, míg a tészta a tejszínt be nem szívja).

A fenti menti mennyiségből 12 db csiga lett, összesen 200 gramm szénhidrát, 1 db kalácska 16-17 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Pihe-puha és nagyon-nagyon finom!

Megjegyzés:

A receptet Sajbán Gáborné küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti