Kakaós torta piskótacsigával

Kakaós torta piskótacsigával

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a sárga piskótához:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor

a kakaós piskótához:

  • 6 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

a sziruphoz:

  • 30 dkg kristálycukor
  • 12 evőkanál víz
  • 5 evőkanál kakaó

a krémhez:

  • 30 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája

a bevonathoz:

  • 10 dkg csokoládé
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A sárga piskótához a tojásokat a cukorral 8-10 perc alatt elektromos habverővel habosra keverjük, majd fakanállal hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Nagyméretű tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A kakaós piskótához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd beleforgatjuk a tojások felvert habját. Kerek, sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A sziruphoz a kristálycukorból a 12 evőkanál vízzel, kakaóval kb. 10 perc alatt szirupot főzünk.

A krémhez a vajat a tojássárgájával erősen kikeverjük, majd folytonos keverés közben ráöntjük a kihűlt szirupot és jól kihabosítjuk.

A kakaós tortalapot kettévágjuk, krémmel lekenjük.

Összeállítás: a sárga piskótát csíkokra vágjuk, bekrémezzük és csigává tekerjük őket, ez lesz a torta közepén. A piskóta csigát is lekenjük krémmel. Rátesszük a kakaós lapot. A tetejét is, az oldalát is lekenjük krémmel.

A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk. A torta tetejét bevonjuk a csokoládéval úgy, hogy az oldalára lefolyjon. A tetején a csokoládét kissé „felkócoljuk”.

Nálunk még tavaly húsvétra készült: dekor díszítővel, tojás cukorral díszítettem.

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek