Kakaós kalácsvirág

Kakaós kalácsvirág

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg kristálycukor
  • 8 dkg ráma margarin (olvasztott)
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej (langyos)
  • 1 csomag instant élesztőpor
  • 1 csipet só

a kakaós töltelékhez:

  • kb. 3-4 evőkanál kakaópor (cukor nélküli)
  • kb. 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg margarin (olvasztott)

Elkészítés:

Csipet cukorral az 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe beletesszük a tojást, a csipet sót, az olvasztott margarint, a cukrot és a maradék langyos tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.

Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: a margarin kivételével a töltelék hozzávalóit jól összekeverjük. Ha a tészta már megkelt, egy lisztezett, sík felületen átgyúrjuk, majd elfelezzük. Először az egyik cipót kör alakúra kinyújtjuk (Én úgy csináltam, hogy szép kör alakút kapjak, egy nagy lapos tányért helyeztem rá és körbe „vágtam”. Tányér átmérője: 28 cm.)

Ezt a kör alakú tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a tetejét megkenjük az olvasztott margarinnal és jó vastagon megszórjuk a cukros kakaóval.

A második cipóval is ugyanígy járunk el (nyújtás, vágás), és a cukros kakaós tésztára tesszük.

A kör közepére egy kis poharat rányomunk és 16 egyenlő részre felvágjuk a tésztát, de csak addig míg a pohár szélét el nem érjük. Ezután két kezünkkel megfogunk egy más melletti cikkelyt és a jobb oldalit jobbra, a bal oldalit pedig balra tekerjük (kétszer tekerünk). A végénél a tésztát kissé összecsipkedjük.

Ezt minden cikkellyel megcsináljuk kettesével (így 8 párunk lesz).

A tetejét tejjel lekenjük, és előmelegített sütőben 160 fokon kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha megsült és kihűlt, a tetejét megszórhatjuk porcukorral.

A receptet Tündi konyha küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk