Kakaós kalács

Kakaós kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 0,5 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • *

a lekenéshez:

  • 1 kisebb tojás
  • *

a töltelékhez:

  • 3-4 evőkanál holland kakaó
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • *

a tészta lekenéséhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • (a tortaforma 25x10 cm-es)

Elkészítés:

A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk. A felolvasztott langyos vajat és a langyos tejfölt a kenyérsütőgép üstjébe tesszük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt.

A lisztet összekeverjük a sóval és a porcukorral, majd átszitáljuk és rákanalazzuk a folyékony hozzávalókra. Ezután elindítjuk a dagasztóprogramot, és megdagasztjuk a tésztát. Természetesen kézzel, vagy a robotgép dagasztó szárával is dolgozhatunk (ha esetleg szükséges, egy pici tejet még önthetünk hozzá).

A megdagasztott tésztát ezután áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kakaót és az őrölt fahéjat, majd összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd vékony téglalappá nyújtjuk. (Arra figyeljünk, hogy ne legyen szélesebb, mint a sütőforma, amiben sütni szeretnénk.) Ezután lekenjük olvasztott vajjal, majd egyenletesen megszórjuk a kakaós keverékkel. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, majd a sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük. (Természetesen a sütőformát zsírozhatjuk, és lisztezhetjük is.)

A sütőformában lévő tésztát ezután konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt újrakelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lekenjük a felvert egész tojással. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél egy fóliával letakarjuk, hogy ne legyen túl barna, és ne égjen meg a kalács teteje. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint a kalácsot felszeleteljük és úgy kínáljuk.

A tésztája finom puha, a töltelék pedig a fahéjtól és a vaníliás cukortól ízletes.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk