Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk. A felolvasztott langyos vajat és a langyos tejfölt a kenyérsütőgép üstjébe tesszük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt.
A lisztet összekeverjük a sóval és a porcukorral, majd átszitáljuk és rákanalazzuk a folyékony hozzávalókra. Ezután elindítjuk a dagasztóprogramot, és megdagasztjuk a tésztát. Természetesen kézzel, vagy a robotgép dagasztó szárával is dolgozhatunk (ha esetleg szükséges, egy pici tejet még önthetünk hozzá).
A megdagasztott tésztát ezután áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kakaót és az őrölt fahéjat, majd összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd vékony téglalappá nyújtjuk. (Arra figyeljünk, hogy ne legyen szélesebb, mint a sütőforma, amiben sütni szeretnénk.) Ezután lekenjük olvasztott vajjal, majd egyenletesen megszórjuk a kakaós keverékkel. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, majd a sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük. (Természetesen a sütőformát zsírozhatjuk, és lisztezhetjük is.)
A sütőformában lévő tésztát ezután konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt újrakelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lekenjük a felvert egész tojással. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél egy fóliával letakarjuk, hogy ne legyen túl barna, és ne égjen meg a kalács teteje. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint a kalácsot felszeleteljük és úgy kínáljuk.
A tésztája finom puha, a töltelék pedig a fahéjtól és a vaníliás cukortól ízletes.
Megjegyzés:
A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti
Kategóriák
vegetáriánus
,
ünnepi
,
ünnep
,
húsvéti
,
nyári
,
Őszi
,
téli
,
tavaszi
,
pénztárcabarát
,
egyszerű
,
több, mint másfél óra
,
desszert
,
sütemény