Kakaós kalács

Kakaós kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál kakaópor
  • a kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 mokkáskanál
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket a sóval, cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást és a többi tejjel jól kidagasztjuk. Utolján adjuk hozzá az olvasztott vajat és szép hólyagosra dagasztjuk.

A tésztát két részre osztjuk. A kakaóport kevés vízzel összekeverjük és az egyik tészta buciba dolgozzuk. Külön letakarva kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztákat elfelezzük, lisztezett deszkára borítjuk, kalács forma nagyságúra nyújtjuk. A fehér tészta lesz alul, majd rátesszük a kakaós tésztát és feltekerjük.

Sütőpapírral 2 formát kibélelünk, és beletesszük a kalácsokat. (Az egyik formám kisebb volt, a másik nagyobb, így egy nagyobb, egy kisebb kalácsom sült ki.)
Letakarjuk és addig kelesztjük újból, amíg a formát ki nem tölti. Ekkor felvert tojássárgájával lekenjük és 180 fokra melegített sütőben 15 percig sütjük, majd visszavesszük 165 fokra, és további 30 percig sütjük. Ha pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!