Kakaós csiga

Kakaós csiga
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • kb. 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg olv. vaj
  • a töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • cukrozatlan kakaópor
  • porcukor
  • a megsült csigák locsolásához:
  • 1 bögre meleg tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg olv. vaj
  • 5 dkg vaj
  • cukrozatlan kakaópor
  • porcukor
  • 1 bögre meleg tej
  • 1 vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk és a hozzávalókat az olvasztott vaj kivételével beleadagoljuk a felfuttatott élesztővel együtt. Jól kidagasztjuk, utoljára az olvasztott vajat is hozzáadva dagasztjuk, amíg szép szálas lesz. Duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtjuk. A felolvasztott vajat egy kenőtollal elkenjük a kinyújtott tésztán. Meghintjük bőven kakaóporral, hogy a tésztát teljesen eltakarja. A kakaós rétegre porcukros réteget teszünk. Szitán keresztül szórjuk rá, annyit, hogy eltakarja a kakaóport. Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a beiglit, és két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Két variációval lehet sütni: ha szorosan egymás mellé tesszük, a csigák felfelé nőnek, ha kissé távolabb egymástól, akkor elterülnek.

Mindkét esetben hagyjuk a tepsiben még 30 percig kelni, majd 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Egy bögre tejet felmelegítünk,1 csomag vaníliás cukorral összekeverjük és a kisült csigákat meglocsoljuk vele. Ettől lesznek a csigák finom, szaftosak.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!