Jókai bableves

Jókai bableves

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 400 g barna bab
  • 1000 g füstölt sertéscsülök
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g füstölt, paprikás kolbász
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem feketebors
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • ecet ízlés szerint
  • fél hegyes zöldpaprika

a csipetkéhez:

  • 100 g finomliszt
  • 1 tojás

Elkészítés:

Előző este két külön tálban langyos vízbe áztatjuk az átválogatott babot és a feldarabolt csülköt.

Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és puhára főzzük.

A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a babhoz adjuk, és az egészet puhára főzzük.

Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon „meggömbölygetjük” őket, és kissé szikkadni hagyjuk.

Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A megfőtt csülköt a levével együtt áttesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utána sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

(A teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk). Tejfölt kínálhatunk hozzá. Jó étvágyat kívánok hozzá!

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk