Jókai bableves

Jókai bableves
Elkészítési idő
5,0 7 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 2 doboz vörös bab konzerv
  • 15 dkg tisztított sárgarépa
  • 15 dkg tisztított fehérrépa
  • 10 dkg tisztított zeller
  • 50 dkg kötözött sonka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 l víz
  • 2 db húsleveskocka
  • kalocsai csemege fűszerpaprika
  • a rántáshoz:
  • 5 dkg tisztított vöröshagyma
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg liszt
  • csipetke
  • 2 doboz vörös bab konzerv
  • 15 dkg tisztított sárgarépa
  • 15 dkg tisztított fehérrépa
  • 10 dkg tisztított zeller
  • 50 dkg kötözött sonka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 l víz
  • 2 db húsleveskocka
  • kalocsai csemege fűszerpaprika
  • 5 dkg tisztított vöröshagyma
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg liszt
  • csipetke

Elkészítés:

A sonkát összekockázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a vöröshagyma felét felkockázzuk, a másik felét egyben hagyjuk.

A fokhagymát apró kockákra vágjuk, a többit felkarikázzuk, illetve kis kockákra vágjuk.

A babot és a sonkát a babérlevéllel só nélkül feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi.

Később tesszük bele a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a fél vöröshagymát, és a két db húsleveskockát.

Amikor a zöldségek még félig megpuhultak, paprikás, fokhagymás, vöröshagymás rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Ezután mindjárt beletesszük a csipetkét.

Amikor az is megfőtt, a leves elkészült. Jó sűrű tartalmas leves.

Megjegyzés:

A receptet Markos Mária küldte be. Köszünjük!