Jénais kenyér

Jénais kenyér
Elkészítési idő
2,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 3,5 dl langyos víz
  • a sütéshez:
  • egy jénai tál tetővel
  • kevés olaj
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 3,5 dl langyos víz
  • kevés olaj

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, rászórjuk a sót és összekeverjük. Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A felfutott élesztőt beleöntjük a liszt közepébe, majd hozzáadjuk az olajat és elkezdjük összeállítani a tésztát – apránként hozzáadva a langyos vizet, mert minden liszt másként veszi fel a folyadékot.

Jól kidagasztjuk a tésztát addig amíg szép sima és fényes lesz. Géppel és kézzel is lehet, én most kézzel készítettem, mert így jobban érzem a tészta állagát.

A tésztát kivesszük a tálból és a gyúródeszkán átgyúrjuk. A tálat kilisztezzük és beletesszük a tésztát, konyharuhával letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük.

Ha duplára kelt, a deszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd vekni alakkúra formázzuk.

A jénai tál alját olajjal kikenjük és belerakjuk a kenyeret, amit újabb 30 percig kelesztünk. Ha megkelt, vizes ecsettel lekenjük a tetejét, pengével vagy éles késsel vágunk pár csíkot vágunk bele. A jénai tetejét is megkenjük hideg vízzel, majd rárakjuk az edényre.

200 fokra előmelegített gőzös sütőbe toljuk (a sütő aljába egy kis tálban vizet teszünk, hogy gőz keletkezzen) 20 percre, majd a tetejét levéve további 30 perc alatt szép piros, ropogósra sütjük.

Rácson langyosra hűtjük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti