Japán tészta padlizsánnal

Japán tészta padlizsánnal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2 padlizsán
  • kb. fél dl olaj a sütéshez
  • 30 dkg soba tészta (vagy metélt)
  • 1 lila hagyma
  • 1 mangó
  • 4 dkg friss, aprított bazsalikom
  • 4 dkg friss, aprított koriander
  • *
  • a fűszeres léhez:
  • 120 ml rizsecet
  • 4 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 piros chilipaprika
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 lime reszelt héja és facsart leve
  • 2 db padlizsán
  • fél dl olaj a sütéshez
  • 30 dkg soba tészta (vagy metélt)
  • 1 db lila hagyma
  • 1 db mangó
  • 4 dkg friss, aprított bazsalikom
  • 4 dkg friss, aprított koriander
  • 120 ml rizsecet
  • 4 dkg cukor
  • 1 teáskanál
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db piros chilipaprika
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 db lime reszelt héja és facsart leve

Elkészítés:

Nyeles forralóban alacsony lángon összemelegítjük a fűszeres léhez az ecetet, a cukrot és a sót, amíg a cukor teljesen felolvad (kb. 1 perc). A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A chilit megmossuk, felaprítjuk. A fokhagymát, a chilit, a szezámolajat a lébe keverjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt belereszeljük a lime héját és belefacsarjuk a levét.

A padlizsánt megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és aranybarnára sütjük be padlizsánt. Papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot, majd alaposan megsózzuk.

A tésztát enyhén sós, lobogó vízben puhára főzzük kb. 5-7 perc alatt. Akkor jó, ha harapható, nem túl puha. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük, és egy tiszta konyharuhára borítjuk, hogy kissé megszáradjon.

A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A mangót meghámozzuk, felkockázzuk. Nagyobb keverőtálban összekeverjük a tésztát és a fűszeres levet, majd hozzáadjuk a padlizsánkockákat, a lila hagymát és a mangót, valamint a friss zöldfűszerek felét. Egy-két órát hagyhatjuk, hogy az íze összeérjenek. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a maradék zöldfűszerrel.

Tészta, hajdinából
A soba (szoba) hajdinából készült japán tészta. Vékony szálakra vágják, nem úgy, mint a vastagabb, és búzalisztből készült udon tésztát..

Megjegyzés:

Fotó: Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti