Japán sajttorta

Japán sajttorta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 300 g Philadelphia sajt
  • 60 g Rama vajas íz sütőmargarin
  • 200 ml habtejszín
  • 60 g cukor
  • 80 g liszt
  • fél citrom héja
  • fél citrom leve
  • a tojásfehérje felveréséhez:
  • 100 g cukor
  • 6 db tojás
  • 300 g Philadelphia sajt
  • 60 g Rama vajas íz sütőmargarin
  • 200 ml habtejszín
  • 60 g cukor
  • 80 g liszt
  • fél db citrom héja
  • fél db citrom leve
  • 100 g cukor

Elkészítés:

Először a sütőpapírból kivágjuk a formákat. Először a tortaforma aljának megfelelő nagyságú kört készítünk (23 cm). A tortaforma oldalához egy 10 x 76 cm-es csíkot vágunk, majd készítünk két darab 5x76 cm hosszú csíkot is.

A sütőpapírokat vajjal átkenjük és a formába helyezzük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. (Fontos, hogy az összes hozzávalót kimérjük még a sütés megkezdése előtt.)

Vízgőz felett elkezdjük melegíteni a krémsajtot, a vajjal, a 60 g cukorral és a tejszínnel. Először egy spatulával, majd amikor felolvadt, egy habverővel keverjük, amíg szép sima nem lesz. Levesszük a tűzről, majd egyesével belekeverjük a hat tojássárgáját. Hozzászitáljuk a lisztet, majd alaposan összekeverjük. Ezután a masszát ugyanezen a szűrőn keresztül egy nagy tálba szűrjük. (Ettől lesz selymes textúrája a tésztának.) Ezt követően hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját és levét. Jól összekeverjük és félretesszük.

Egy forró vízzel teli tepsit a sütőbe teszünk. A tojásfehérjét egy konyhai robotgép segítségével közepes fokozaton keverni kezdjük (kb. 2 perc után habos lesz, ezt követően három részletben hozzákeverjük a 100 g cukrot. Miután az utolsó adag cukrot is hozzáadtuk, maximumra emeljük a keverősebességet. (A tojáshab akkor lesz jó, ha felemeljük a habverőt és az pár másodpercig megtartja magát, majd elkezd lecsúszni róla.)

Egy habverővel összekeverjük a tojásfehérjék 1/3-át a krémsajttal. Óvatosan összeforgatjuk, majd hozzáadunk még egy adag tojáshabot. Végül a sajtkrémes keveréket hozzáöntjük a tojáshabhoz, majd finoman elkezdjük összeforgatni. A tésztát a tortaformába öntjük, majd párszor az asztalhoz ütögetjük, hogy a felesleges levegő kimenjen belőle. A tortát a tepsibe helyezzük. A sütő hőfokát 160 fokra visszavesszük, és kb. 70-75 percig sütjük a sajttortát. Ezt követően 150 fokra csökkentjük a hőfokot, és így sütjük 10 percig. Kikapcsoljuk a sütőt, az ajtaját pedig résnyire kinyitjuk és 15-20 percig így hagyjuk hűlni a tortát (ha mindjárt kivennénk, akkor a hirtelen hőmérséklet-változástól a torta összeesne).
Nem kell megijedni, mert így is össze fog egy nagyon picit menni a torta, de ez a normális.

A tortát eltávolítjuk a formából, majd szoba-hőmérsékletűre hűtjük. Végezetül porcukorral megszórjuk és csipkebogyólekvárral (vagy, amilyen éppen van otthon) meglocsolva tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti