Ízletes gyümölcskenyér

Ízletes gyümölcskenyér

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 8 dkg mazsola
  • 8 dkg aszalt füge
  • 12,5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 8 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg kandírozott citromhéj
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 16 dkg finomliszt
  • 1/2 kk. sütőpor
  • vaj
  • 2 ek. liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 2 ek. rum

A mázhoz és a díszítéshez:

  • 10 dkg tortabevonó
  • 1 ek. aprított mandulapehely
  • 2 ek. olaj

Elkészítés:

A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatom, és alaposan lecsepegtetem. A fügét, a sárgabarackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra, vágom.

Papírkendővel szárazra törölgetem a mazsolát, a vágott gyümölcsökhöz adom, megszórom a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanál liszttel, hogy le ne süllyedjenek majd a massza aljára, és lazán összekeverem. Szitakanálba teszem, lerázom róluk a felesleget, amit visszaszitálunk a kimért liszthez, végül hozzákeverem a sütőport is.

Kikenem vajjal és beszórom liszttel egy 1-1,2 l űrtartalmú őzgerincformát. Majd a sütőt előmelegítem 180 °C-ra.

A vajat habosra keverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozom a tojásokat, apránként hozzáadom a lisztet, a rumot, majd az aszaltgyümölcs keveréket, és gyengéden, de alaposan összekeverem.

Az őzgerincformába szedem a masszát, az alját szelíden a munkalaphoz veregetem, hogy mindenütt jól kitöltse, és a középső bordamagasságra állított rácson kb. 50 percig sütöm.

A formában 10 percig pihentetem, majd rácsra borítva hagyom egészen kihűlni.

Sütőpapírral beterítek egy nagyobb méretű kerek tálcát, és a ráccsal együtt ráemelem a gyümölcskenyeret.

A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztom, simára keverem az olajjal, és a sütemény tetejére csorgatom úgy, hogy mindenütt bevonja. A csokoládé tetejére egy evőkanál aprított mandulapehelyt szórok, és hagyom egészen megszáradni.

Tálaláskor a bordázat mentén szeletelem.

Neked ajánljuk