Izgalmas csokoládétorta

Izgalmas csokoládétorta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

egy 25cm átmérőjű tortához:

  • 9 tojás
  • 250 ml cukor (1 bögre)
  • 900 ml pörkölt török mogyoró
  • 1 evőkanál kakaó
  • 250 ml porcukor (1bögre)
  • 125 ml víz (½ bögre)
  • 3 csepp citrom
  • 350 g vaj
  • 75 ml rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 g étcsokoládé
  • 75 ml tejszín

a dekoráláshoz:

  • 150 ml pörkölt mogyoró

Elkészítés:

A pörkölt mogyorót ledaráljuk. Egy bögre cukrot három bögre (750ml) darált mogyoróval és egy evőkanál kakaóporral jól elkeverjük. A 9 tojás fehérjéből pici sóval, 1evőkanál porcukorral kemény habot verünk. A felvert tojásfehérjét és a cukros kakaós mogyorót finoman összekeverjük.

Levágunk 4 db kb. 30x30 cm-es sütőpapírt, ezekre 25cm átmérőjű köröket rajzolunk, és a piskótatésztát 4 részre osztva a 4 körre simítjuk.

A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük, és a lapokat 12 perc alatt tepsiben megsütjük.

Amíg a lapok sülnek, elkészítjük a krémeket. A vajkrémhez egy bögre porcukrot fél bögre vízzel és 3 csepp citromlével cukorsziruppá főzzük, majd a 9 tojássárgájával roséra főzzük. A krémet kihűtjük, robotgéppel habosra verjük, majd lassan hozzákeverjük a 300 g vajat. Adunk még hozzá 75 ml rumot és 1 csomag vaníliás cukrot.

A Ganache krémhez felmelegítjük az étcsokoládét, hozzáadjuk a tejszínt és 3 evőkanál vajat, és simára keverjük.

A kihűlt tortalapokról eltávolítjuk a sütőpapírt. Az első lapot megkenjük vajkrémmel, a másodikat a Ganache krémmel, a harmadikat megint vajkrémmel, majd ráhelyezzük az utolsó lapot, és a maradék vajkrémmel befedjük a tetejét és az oldalát is.

A dekoráláshoz a mogyorót durvára vágunk, és azzal megszórjuk a tetejét és az oldalát is.

2 napra hűtőszekrénybe tesszük. Majd felszeletelve, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Tipp: csak jó minőségű sütőpapírral/zsírpapírral dolgozzunk, mert a piskótalap könnyen leragadhat. A mogyorót magunk is megpiríthatjuk a sütőben pár perc alatt, ez után a héja könnyen lemorzsolható róla. A mogyoró pirításánál és a lapok sütésénél is figyeljük folyamatosan a sütőt, mert könnyen odaéghet.

Neked ajánljuk