Isteni tejfölös barackleves

Isteni tejfölös barackleves

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg őszibarack (megpucolva)
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 700 ml víz
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 150 ml tejföl
  • 2 csapott evőkanál liszt

a tálaláshoz:

  • tejszínhab, ízlés szerint

Elkészítés:

(Ha konzerv barackból készítjük – 500 grammosból, a levét is beleöntjük a levesbe, de cukrot csak kóstolás után adjunk hozzá, mert néhány konzerv barack leve nagyon édes.)

A meghámozott magtalanított barackot kis kockára vágjuk, egy kisebb fazékba tesszük, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a héját, majd felöntjük a vízzel. (Konzerv barack esetén a konzerv levét is beleöntjük.) Belekeverjük a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget is, ha friss gyümölcsből készítjük, hozzáadjuk a kristálycukrot is. Konzerv baracknál kóstoljuk meg, szükséges-e még tovább édesíteni.

Főzni kezdjük, majd 8-10 percig forraljuk. Közben a tejfölt elkeverjük a liszttel, majd a levesből egy merőkanálnyi levet hozzáadva, csomómentesre keverjük. Ezután folyamatos keverés mellett a habarást a levesbe öntjük és további 5-10 percen át forraljuk. (Ekkor megkóstoljuk, hogy szükséges-e ízesítenünk cukorral, kevés fahéjjal.)

A fazekat hideg vízbe állítjuk, hogy a levest kihűljön, ezután tálalásig a hűtőbe tesszük, hogy alaposan lehűljön.

Még finomabb, ha tálaláskor kevés tejszínhabot is adunk hozzá.

A receptet Zizi küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek