Igazi töltött káposzta

Igazi töltött káposzta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1,5 kg fejes káposzta - édes vagy savanyú
  • 60 dkg sertéslapocka darálva
  • 10 dkg rizs
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • ízlés szerint só
  • 4 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál zsír

Elkészítés:

Kezdjük azzal, hogy a káposztafejről levelet tudjunk leszedni. Ehhez forró vízben kell egy kicsit megpuhítani. A torzsa körül késsel vágjuk be, így könnyebben le tud válni a levél.

Összeállítjuk a tölteléket: Egy tálba tesszük a darált húst. A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, rátesszük a húsra. A rizst megmossuk, azt is rátesszük. Jöhet a fűszerezés: só, bors, paprika, ételízesítő. Aki szereti a csípőset, tegyen bele csípős paprikát, 1 kanál zsírt. (Tojást nem teszek bele!) Összegyúrjuk és állni hagyjuk, amíg a káposztalevelekkel bibelődünk.

Amikor már kellő számú levelünk van, akkor elkezdjük megtölteni. A levél vastag erét kivágjuk, majd kisebb hosszított tölteléket teszünk a levélre, a két szélét behajtjuk a húsra és így elkezdjük feltekerni. (Nem kell nagyon szorosan.)

A töltések elkészültek, jöhet most már az étel összeállítása. Feltesszük a tűzhelyre a nagy lábast, amiben a káposzta gurigák el fognak férni. A zsírt (olajat) felhevítjük, majd rádobjuk a szeletekre vágott vöröshagymát. Átfuttatjuk, rátesszük a lisztet, keverjük, majd jöhet rá 2 evőkanál fűszerpaprika, összekeverjük, kevés vizet öntünk rá, nehogy leégjen. Most pedig teszünk egy-egy sor savanyú szálas káposztát. (Ha nagyon savanyú, vagy esetleg sós, érdemes egyszer átmosni!).

Amikor ez megvan, jöhetnek a töltelékek. Szépen egymás mellé, vagy ahogy van hely, de ne szorosan, mert dagadnak. Jöhet bele egy kis füstölt sonkadarab, vagy füstölt hús, köröm, csülök, persze kisebb darabokban. Amikor egy sorunk már tele van, megszórjuk egy kevés szálas káposztával, 1 kanál fűszerpaprikával és jöhet a következő réteg, melynél ugyanígy járunk el. Arra ügyeljünk, hogy a tetejére is jusson káposzta.

Ekkor teszünk még rá 1 evőkanál fűszerpaprikát, és rá lehet dobni egy vagy két db hegyes erős paprikát (szoktam ide rakni még egy evőkanál zsírt.). Végül az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Megfőzzük. Rázogatással „keverünk” rajta, ha szükséges a vizet pótoljuk.

(Én így állítom össze, nem kell külön rántást készíteni, a töltelékeket törni. Itt minden együtt van, együtt főnek össze az ízek! A lényeg: nagyon finom, pláne minden melegítéssel finomabb lesz! Tejföllel, friss, ropogós kenyérrel, hát... kell ennél jobb?)

Neked ajánljuk