Ibolyadzsem

Ibolyadzsem

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

  • 0,5 l-es edény púpozva ibolyával
  • 6 dl víz
  • 1/2 citrom leve
  • 40 dkg cukor
  • 1 csomag Knorr dzsemesítő

Elkészítés:

Egy fél literes edényt teleszedünk illatos, száráról lecsipkedett, minél sötétebb színű ibolyával (nem nyomkodjuk bele az edénybe, csak úgy lazán). Ezután beletesszük egy nagyobb tálba. A vizet felforraljuk, majd a tálban lévő ibolyára öntjük. Összekeverjük, kicsit lenyomkodjuk a virágokat, hogy mindenhol érje a forró víz, majd hagyjuk legalább két órán át ázni.

Leszűrjük a vizet, melynek a színe ekkorra már az ibolyától sötétkékes lesz. (Én a szűrűben lévő virágokat kanállal alaposan megnyomkodtam, hogy majdnem száraz legyen.) A sötét színű levet egy edénybe öntjük, majd hozzákeverjük a citromlevet. Ekkor a víz szép lilás színűre változik a citromlétől. Hozzákeverjük a cukrot, majd kevergetve forráspontig melegítjük. Ekkor levesszük a tűzről, majd állandó keverés mellett, hozzáadjuk a dzsemesítőt. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, majd visszatesszük a tűzre, újra felforraljuk, és még 1-2 percig főzzük.

Ezután a forró, de még eléggé folyékony dzsemet sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk a tetejét, majd száraz dunsztba tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Mire teljesen kihűl, zselés állagú dzsemet kapunk.) Az elkészült ibolyadzsem nemcsak különleges, hanem nagyon finom. Ízlés szerint kínálhatjuk pl. egy szelet finom kalács, vagy péksütemény mellé.

Neked ajánljuk