Húsvéti vendégváró hidegtál sütőtökös kakaós kaláccsal

Húsvéti vendégváró hidegtál sütőtökös kakaós kaláccsal

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 40 dkg főtt füstölt sertéslapocka
  • 4 db tojás
  • 2 db cékla
  • 10 dkg túró
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 csokor snidling
  • bors
  • 1 evőkanál balzsamecet

a kalácshoz:

  • 30 dkg sült sütőtök
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál keserű kakaó
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 db egész tojás
  • 1 evőkanál olaj

a díszítéshez:

  • kárpia paprika
  • újhagyma
  • fodros petrezselyemlevél

Elkészítés:

Először a kalácsot készítjük el. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, beleszitáljuk a lisztet, belerakjuk a többi hozzávalót és elkezdjük dagasztani, ha összeáll a tészta akkor apránként bel dagasztjuk az olajos vajat. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Ekkor kettévesszük a tésztát, az egyikbe beledolgozzuk a pépes sütőtököt. A tészta másik felébe a tejjel és a cukorral elkever kakaót.

Mindkét tésztát megszórjuk liszttel, és letakarva 30 percig kelesztjük. Ha megkeltek a tészták akkor mindkettőt kinyújtjuk.

A sárga tészta tetejét megkenjük olajjal, majd rátesszük a kinyújtott kakaós tésztát és kicsit megnyújtjuk együtt. Majd feltekerjük és egy olajjal kikent püspöktenyér formába tesszük és 20 percig újra kelesztjük.

Ha megkelt a kalácstészta, akkor felvert tojással lekenjük a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 30-35 percre és szép pirosra megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl a kalács, addig keményre főzzük a tojást és hideg vízzel lehűtjük. A céklát megtisztítjuk és csipet sóval és egy evőkanál balzsamecettel felesszük főni. Ha megfőtt a cékla kivesszük, a céklalevét kihűtjük és belerakjuk a megpucolt tojásokat 15 percig, amíg megfesti a külsejét.

A céklával festett tojásokat ketté vágjuk kiszedjük a sárgáját villával összetörjük sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a túrót a tejfölt, a felaprított snidlinget. Jól kidolgozzuk és vissza töltjük a tojásokba.

Tálaláshoz veszünk egy szép tálcát, felrakjuk rá a töltött tojásokat, a felszeletelt sonkákat és a sütőtokos kakaós kalács szeleteket. Kápia paprika karikákkal, újhagymával és fodros petrezselyemlevéllel díszítjük.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk