Húsvéti töltött kalács

Húsvéti töltött kalács

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • egy csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 7 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojássárgája

a töltelék:

  • 6 evőkanál cukrozott darált dió
  • 12 evőkanál cukrozott darált mák
  • 1 evőkanál olaj

a tészta kenéséhez:

  • 1 egész tojás

a kalács mosdatásához:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tojások sárgáját, csipet sót, ás elkezdjük összeállítani a tésztát.

Amikor összeállt, apránként beledolgozzuk az olajos vajat, és szép sima tésztát dagasztunk. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tál oldalától és a kezünktől. Ha szép sima a tészta és megjelentek a buborékok, akkor kevés liszttel megszórjuk a tetejét és 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, hat felé osztjuk és kis gombócokat formázunk a tésztából. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a tészta tetejét olajjal, megszórjuk 3 evőkanál cukrozott mákkal, elsimítjuk és megnyomkodjuk. Végezetül feltekerjük. A dióssal is így járunk el. 2 mákos és egy diós tölteléket készítünk, egymás mellé tesszük őket a végeiket összecsípjük, és szép lazán összefonjuk őket. Így járunk el y másik három tésztagombóccal is.

A kész kalácskát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük és 25 percig újra élesztjük. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha megsült cukros vízzel megmosdatjuk a kalácsot, majd hagyjuk langyosra hűlni, mert így szebben lehet szeletelni. re ha megsült akkor cukros vízzel megmozdítjuk a kalácsot.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk