Húsvéti pöttyös kalács

Húsvéti pöttyös kalács
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói 25x10 cm-es sütőformához:
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej + 1 teáskanál cukor
  • 1 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 kicsi tojás a lekenéshez
  • a diós töltelékhez:
  • 5 dkg darált dió
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 evőkanál tej
  • a mákos töltelékhez:
  • 5 dkg darált mák
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 evőkanál tej
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • csipet
  • 1 kicsi tojás a lekenéshez
  • 5 dkg darált dió
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál tej
  • 5 dkg darált mák
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 evőkanál tej
  • 1 teáskanál cukor

Elkészítés:

A langyos tejhez hozzákeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd átszitáljuk.

A kenyérsütőgép üstjébe öntjük a langyos tejszínt, hozzáadjuk a vajat és a felfuttatott élesztőt, majd kicsit összekeverjük. Ezután rákanalazzuk az átszitált lisztet, majd elindítjuk a dagasztóprogramot, és megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel vagy robotgép dagasztó szárával is megdagaszthatjuk.)

Ezután a tésztát áttesszük egy enyhén kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A diós és a mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük, figyelve arra, nehogy túl lágy legyen a massza.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Ezután egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval a tésztát kiszaggatjuk. (A leeső részeket én kicsit átgyúrtam, és szintén kiszaggattam.)
Ezután ízlés szerint rákanalazzuk egy-egy tésztakorongokra a diós és mákos tölteléket, valamint némelyikre teszünk pár szem meggyet. Ezután a megtöltött tésztából golyókat formázunk, majd váltakozva a sütőpapírral kibélelt formába tesszük. (Ízlés szerint kizsírozhatjuk és lisztezhetjük a formát.) Konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt újra kelesszük.

A megkelt tésztát ezután lekenjük a felvert tojással, közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35-40 perc alatt megsütjük. (A sütési idő felénél takarjuk le a kalácsot alufóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy nagyon megbarnuljon, megégjen. Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

Tálalás előtt, ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk. A tésztája foszlós, és nagyon finom a váltakozó töltelékkel.


Az eredeti receptben diós, mákos, és túrós töltelékkel készült, de mivel éppen volt egy felbontott meggybefőtt, így én a túrót lecseréltem meggyre. Igencsak jó választásnak bizonyult, mert a meggy nagyon jól illett mindkét töltelékhez.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti