Húsos töltött fánk uborkával

Húsos töltött fánk uborkával

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 6 dkg vaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 2-3 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 20 dkg főtt vagy párolt hús darálva
  • őrölt bors
  • 60 dkg uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl olívaolaj

A sütéshez:

  • olaj

A kenéshez:

  • tojásfehérje

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, és annyi hideg vizet, hogy tésztát tudjunk gyúrni belőle. Letakarva, hűtőben pihentetjük 30-40 percen át.

A töltelékhez tetszőlegesen használhatunk sültet, pörköltet, vagy főtt húst. Finomra ledaráljuk, ha szükséges sóval, borssal fűszerezzük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük az uborkát. Ehhez az uborkát megmossuk, félbevágjuk, a közepét kikaparjuk, majd 10 cm-es darabokra vágjuk. A kis darabokat hosszában vékony lapokra gyaluljuk. Sózzuk, 20 percen át pihentetjük, ezután kimossuk, majd összekeverjük olajjal és zúzott fokhagymával. Tálalásig félretesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, majd 10-12 cm átmérőjű kerek formával kiszúrjuk. A visszamaradt, leeső tésztát újra gyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk. A formára szúrt lapokat lekenjük felvert tojásfehérjével, a közepére teszünk a hústöltelékből. félbehajtjuk a tésztát, a széleit villával lenyomkodjuk. Bő olajban aranyszínűre sütjük, majd papíron lecsepegtetjük. Hidegen, melegen tálalhatjuk, az uborkát tálkákban kínáljuk mellé.

Neked ajánljuk