Húsos palacsinta

Húsos palacsinta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a töltelékhez:
  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • őrölt kömény ízlés szerint
  • őrölt pirospaprika
  • víz
  • 3 evőkanál étolaj
  • a palacsintához:
  • 3 db tojás
  • 40 dkg liszt
  • 2 csipet só
  • 3-4 dl tej
  • a panírozáshoz:
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • a mártáshoz:
  • a darálthúsos pörkölt szaftja
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • a körethez:
  • 1,5 kg burgonya
  • 10 dkg teavaj
  • kb. 2 dl tej
  • a sütéshez:
  • 6-8 dl étolaj (serpenyő méretétől függ
  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • bors
  • őrölt kömény
  • őrölt pirospaprika
  • víz
  • 3 evőkanál étolaj
  • 3 db tojás
  • 40 dkg liszt
  • 2 csipet
  • 3-4 dl tej
  • 3 db tojás
  • 1 csipet
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • a darálthúsos pörkölt szaftja
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 1,5 kg burgonya
  • 10 dkg teavaj
  • kb. 2 dl tej
  • 6-8 dl étolaj (serpenyő méretétől függ

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk és az étolajon megpirítjuk. Amikor szépen összefonnyadt és aranybarna színe lesz, rátesszük a darált húst. Pár percig pirítjuk a hagymával, majd megszórjuk őrölt pirospaprikával, összeforgatjuk és felöntjük vízzel. (Csak annyi kell, hogy éppen ellepje a húst.) Felforraljuk, majd ízlés szerint sóval, borssal, köménnyel ízesítjük.

Amíg a hús fő, elkészítjük a sós palacsintát. A tojást a sóval felverjük, hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan öntjük hozzá a tejet. Az a lényeg, hogy csomómentes, sűrű tésztát kapjunk. A palacsintákat teflonos palacsinta sütőben kisütjük.

A megfőtt pörköltről a szaftot leszűrjük és felre tesszük.

A palacsintákat „megkenjük” a darált húsos töltelékkel, majd a két szélét behajtjuk középre, ezután hosszában is felhajtjuk a két végét és az egészet egymásra hajtjuk. Ezután a megtöltött palacsintákat bepanírozzuk. Először megforgatjuk a lisztben, majd a sóval felvert tojásban, és végül a zsemlemorzsában. Ezután a palacsintákat forró olajban kisütjük.

Elkészítjük a köretet. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. A főtt burgonyát összetörjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott teavajat, a felmelegített tejet és habosra keverjük.

Végül elkészítjük a mártást. A korábban leszűrt pörkölt szaftját felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a púpos kanál liszttel. Ezt folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a szafthoz, majd ismételt forrás után kész is.

Megjegyzés:

A receptet Nemes-Pádár Csilla küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti