Húsgombócos korhely káposztaleves

Húsgombócos korhely káposztaleves

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál sertészsír vagy 3 evőkanál olaj
  • 10 dkg füstölt kockázott Kolozsvári szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 3 teáskanál füstölt ízű fűszerpaprika
  • 1-2 babérlevél
  • 50 dkg fehérboros savanyú káposzta
  • 1,5 l víz (a legjobb, ha van füstölt húsos alaplevünk)
  • 1 evőkanál Maggi ízaroma vagy zselé
  • 1 csipet Chilipehely
  • ízlés szerint só
  • őrölt bors
  • *
  • a gombóchoz:
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1/4 teáskanál őrölt kömény
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld finomra aprítva
  • őrölt bors
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál étkezési keményítő (elhagyható)

Elkészítés:

Egy fazékban felforrósítjuk a zsiradékot, és a felkockázott szalonnát a hagymákkal megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a többi fűszert. Ezután hozzáadjuk a kissé kicsavart savanyú káposztát és jól összekeverjük, majd felöntjük a füstölt lével (vagy vízzel). (Ha vizet használunk, akkor még sóznunk, fűszereznünk kell.)

Közben a gombóchoz valókat összedolgozzuk, és addig a hűtőben hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, amíg a káposzta fő. A következő lépésben, ha a káposztánkhoz a lé kevésnek bizonyul, akkor vízzel pótoljuk, és az ízesítőket is hozzáadjuk.

A levesbe vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk, és belepakoljuk. Enyhén megrázogatjuk a fazekat (nem kavarjuk), nehogy a gombócok szétessenek. Lefedjük és 10-15 perc alatt készre főzzük a gombócokat is. A tejfölt kikeverjük a keményítővel, és besűrítjük a levest. (Már ne forraljuk, csak melegítsük össze!) Aki így nem szereti, akkor a tetejére tegye a tejfölt, ahogy én tettem.

A receptet Némethné Zsuzsa küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk