Hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús (sertéslapocka)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • étolaj
  • kb. 3-4 evőkanál liszt
  • 450 g tejföl
  • 30 dkg sajt (trappista)
  • fűszerpaprika őrlemény
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • ételízesítő (ízlés szerint)

Elkészítés:

Igazi klasszikus ünnepi palacsinta. Olyan laktató, hogy még leves sem kell elé.

Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, utána rászórjuk a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a darált húst. Kevergetve kicsit megpirítjuk a húst, majd bő vízzel felöntjük. (Végül is pörköltet készítünk.) Aztán beletesszük a fűszereket, a sót, őrölt borsot és az ételízesítőt. Kb. 1 órát főzzük, de ügyeljünk arra, hogy jó sok szaftja maradjon.

Közben amíg fő a pörkölt, a szokásos módon kisütjük a palacsintákat. Miután megfőtt a pörkölt, behabarjuk. A 4-5 evőkanál tejfölt összekeverünk 3-4 evőkanál liszttel, majd teszünk hozzá pár kanállal a forró szaftból, csomómentesen összekeverjük, és végül belekeverjük a pörköltbe. Pár percig összefőzzük, kicsit besűrítjük.

A húst leszűrjük a levétől. (A szaftját félretesszük, mert szükségünk lesz rá.) A következő módon töltjük meg a palacsintákat: a palacsinta közepét megkenjük tejföllel, majd megszórjuk reszelt sajttal, végül pár kanállal teszünk rá a leszűrt darált húsból. A palacsinta jobb és a bal oldalát kissé ráhajtjuk, majd alulról kissé szorosan feltekerjük. Tepsiben szép sorban egymás mellé rakosgatjuk a megtöltött palacsintákat. Mindegyik palacsinta tetejét jól lelocsoljuk a szafttal, megkenjük tejföllel és végül megszórjuk reszelt sajttal.

Sütőbe betesszük pár percre, hogy a sajt a tetejére ráolvadjon, süljön.

Tálalás előtt a szafttal jól locsoljuk meg még a palacsintákat.

Neked ajánljuk