Hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta
Elkészítési idő
5,0 5 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a palacsintákhoz:
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl ásványvíz
  • 1 csipet só
  • a pörkölthöz:
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1 db közepes tv paprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 50 dkg sertéscomb
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl víz
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl ásványvíz
  • 1 csipet
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1 db közepes tv paprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 50 dkg sertéscomb
  • 1 teáskanál
  • 2 dl víz
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:

A palacsintákhoz a lisztet, a tojást, a tejet és a víz felét robotgéppel csomómentesre eldolgozzuk, megsózzuk. Hozzáadjuk a víz másik felét, és összekeverjük. A palacsinta hozzávalóiból kb. 8 db palacsintát sütünk.

A maradék pörköltet felhasználhatjuk ilyenkor, de az is lehet, hogy kb. fél kg húsból hagyományos módon pörköltet főzünk: Egy kis olajon megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát, ha ez kész, ráönthetjük a paprikát és a paradicsomot, és egy szaftos lecsós alapot főzünk. Ha összeestek és megpuhultak, ráönthetjük a húst.

Megvárjuk, amíg kifehéredik, és rászórjuk az őrölt pirospaprikát, majd befűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Először leöntjük a pörkölt levét, majd ledaráljuk húsdarálón a pörköltet (de elég, ha apróra összevágjuk a pörkölt húst), 1 evőkanál tejföllel összekeverjük, és egy jó evőkanálnyit rakunk minden palacsintába középre, majd ráhajtogatjuk a palacsintákat, és jénai tálba tesszük.

A pörkölt megmaradt szaftjába teszünk egy kis ételkeményítőt, összeforraljuk, és azzal öntjük le a jénaiban lévő palacsintákat. Egy kicsit (kb. fél bögrényit) azért hagyunk a szaftból.

A jénait berakjuk a sütőbe, és kb. 200 C-fokon 25 percig sütjük a palacsintákat, majd amikor tányérra szedjük, még meglocsoljuk a maradék szafttal, amit mikróban kicsit megmelegítünk.

Megjegyzés:

A receptet Medovarszki Tamásné küldte be. Köszönjük!