Hólabda

Hólabda
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 8 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 9 kanál forró víz
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • a krémhez:
  • 4 dl tej
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum vagy rumaroma
  • a hempergetéshez:
  • 10-12 dkg kókuszreszelék
  • (kb. 35-40 darab lesz belőle)
  • 8 db tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 9 kanál forró víz
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 dl tej
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 10-12 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a forró vízzel jól kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját is.

A massza felét enyhén kivajazott, lisztezett tepsibe egyengetjük, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. (A sütési idő sütőfüggő, végezzünk tűpróbát! Belemártunk a tésztába egy hústűt vagy tiszta fogpiszkálót és ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült.)

A megsült tésztát kiborítjuk egy fatáblára vagy rácsra. Ezután a tepsit egy papírtörlővel áttöröljük, ismét bevajazzuk és meghintjük liszttel, majd a tésztamassza második felét is beleegyengetjük a tepsibe és ugyanúgy megsütjük, mint az előzőt.

Amikor mindkét adag tészta megsült, egy kb. 4,5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és addig hűlni hagyjuk, amíg elkészül a krém.

A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel és alacsony lángon sűrű krémmé főzzük, majd hideg vízre állítva a lábast, folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt teljesen (!) kihűtjük.

A puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal habosra keverjük, és ha teljesen kihűlt a tejes-lisztes főzött krém, hozzáadom a vajkrémhez és habosra kavarjuk.

A kakaós piskóta korongokból kettőt összeragasztunk a krémmel, körbe is kenjük és a tetejét is, majd kókuszreszelékben meghempergetjük. Tálalásig hűvös helyen (vagy hűtőben) tároljuk.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!