Házi zsemlék

Házi zsemlék
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 12 db zsemlekenyérhez:
  • 400 g víz (hideg)
  • 30 g élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál ecet
  • 30 g olaj
  • 660 g liszt (BL55)
  • 400 g víz (hideg)
  • 30 g élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál
  • 1 evőkanál ecet
  • 30 g olaj
  • 660 g liszt (BL55)

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sóval. A kenyérsütőgép üstjébe öntjük a vizet, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt. (Én egy kicsit össze is kevertem.) Ezután hozzáöntjük az olajat és az ecetet, hozzáadjuk a cukrot, majd rászitáljuk a sóval összekevert lisztet. Ezután elindítjuk a dagasztóprogramot, és megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)

Ezután a tésztát áttesszük egy kelesztő tálba, megszórjuk pici liszttel, majd langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. (Én a kelesztőtálat mindig vékonyan kikenem olajjal, mielőtt beleteszem kelni a tésztát.) A megkelt tésztát lisztezett felületre tesszük, majd 12 egyforma darabra vágjuk. Ezután egyesével meggömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 10 percig pihenni hagyjuk.

Amikor letelt az idő, zsemléket formázunk, majd a nyújtólapon tenyérrel végiggörgetjük, hogy hosszúkás formájúak legyenek.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd közvetlenül egymás mellé helyezzük a megformázott tésztát. Ezután konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten újabb 30 percig kelesztjük.

Közben a sütőbe egy kisebb lábosban vizet teszünk, majd 220 fokra előmelegítjük.

Amikor a tészta megkelt, egy vagy két helyen egy pengével a tetejüket bemetsszük, majd vízzel enyhén lepermetezzük. Az előmelegített sütőbe toljuk, majd 220 fokon 15 percig sütjük. Ezután mérsékeljük a hőfokot 200 fokra, és további 15 percig sütjük. (Én légkeverésnél szintén párás sütőben, 170 fokon 30 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve szintén lepermetezzük vízzel a forró zsemlekenyereket, majd hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni. Ezután óvatosan szétszedjük, rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

Az elkészült zsemlekenyerek kívül ropogósak, belül foszlósak, és nagyon finomak. Kiválóan alkalmas pl. szendvics készítésére.

Ízlés szerint ebből a tésztából süthetünk egy kisebb kenyeret is.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!