Házi túrós rétes

Házi túrós rétes

Hozzávalók:

  • a rétestésztához:
  • 300 g liszt
  • 20 g zsír
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • *
  • a töltelékhez:
  • 500 g tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • *
  • a tetejére:
  • 2 db tojássárgája

Elkészítés:

A töltelékhez a túrót villával jól összetörjük, hozzáütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrokat, a citromhéjat, sót, és jól kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a zsemlemorzsát és összekeverjük.



A kihúzást egy nagyobb konyhaasztalon vagy ebédlőasztalon végezzük. A gyúródeszkán a lisztet, zsírt, kevés sót, egy egész tojást és 2 dl vizet alaposan eldolgozunk. A tésztát cipóba formáljuk és a lisztezett deszkán meleg edénnyel letakarva 20-25 percig pihentetjük.

Az asztalt leterítjük abrosszal, meghintjük liszttel és az olvasztott zsírral megkent tésztát az asztal közepére téve, lisztezett ujjainkkal óvatosan a tészta alá nyúlva, azt nyújtani kezdjük és minél vékonyabbra húzzuk. A széleken levő vastag részt leszaggatjuk vagy vágjuk, a rétest néhány percig szikkadni hagyjuk, majd zsírral meglocsoljuk, az előre elkészített töltelékkel megtöltjük, az abrosz segítségével összehajtogatva, zsírral megkent tepsibe helyezzük, tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben 170 fokon pirosra, ropogósra sütjük 30 perc alatt.

Szeletelve porcukorral tálaljuk, frissen a legfinomabb!

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk