Házi sajtos pogácsa

Házi sajtos pogácsa
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 60 darabhoz:
  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg házi (vagy tea) vaj
  • 4 dl házi tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • fél dl házi tej
  • 4 tojássárgája
  • 2-3 dkg só
  • a tetejére:
  • 1 tojás
  • 8-10 dkg Edami típusú reszelt sajt
  • a tepsi kikenéséhez:
  • vaj
  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg házi (vagy tea) vaj
  • 4 dl házi tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • fél dl házi tej
  • 4 tojássárgája
  • 2-3 dkg
  • 1 db tojás
  • 8-10 dkg Edami típusú reszelt sajt
  • vaj

Elkészítés:

A tejfölt szitába helyezett tiszta tüllön keresztül hagyjuk lecsöpögni, legalább 1-2 órán át.

A házi tejet meglangyosítjuk, majd egy bögrébe öntjük, összekeverjük a cukorral és az élesztővel, majd meleg helyre tesszük felfuttatni (10-15 perc). A vajat szobahőmérsékletűre langyosítsu, majd a sajt, és a tojás kivételével összekeverjük a hozzávalókat. Alaposan átgyúrjuk a hozzávalókat, amíg pogácsatészta masszát nem kapunk.

A kapott tésztát kelesztőtálba helyezzük, lefedjük, és legalább fél órán keresztül pihentetjük. Ezután lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk, és összehajtogatjuk (a tésztát téglalap alakúra hajtjuk, majd a két rövidebb oldalát behajlítjuk egymásra, először az egyik végét, majd rá a másik felét is. Így három réteget kapunk egymáson), majd ismét a lisztezett kelesztő tálba tesszük, és újból legalább fél órát pihentetjük. Ismét nyújtsuk ki, és összehajtogassuk a tésztát, majd újabb fél órás pihentetés után lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk.

Egy éles késsel kb. 3 mm mélyen berácsozzuk a tésztát, majd 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.

A pogácsákat a két tenyerünk között megformázzuk „sodorjuk” majd kivajazott tepsire tesszük őket és megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal.

Rövid pihentetés után – kb. 15 perc – előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat, elektromos sütőnél 160-170º C) aranybarnára sütjük. Az illatán és a színén látjuk, amikor kész.

Sütés után a megsült pogácsákat kis időre letakarjuk egy tiszta konyharuhával.

Megjegyzés:

A receptet Taksár Ferenc küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti