Házi krémes maradék tojásfehérjéből

Házi krémes maradék tojásfehérjéből
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a lapokhoz:
  • 60 dkg finom vagy rétesliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 dl szódavíz
  • 1 dl fehér bor
  • 450 g tisztított, ledarál háj
  • 10 dkg liszt
  • (vagy 30 dkg-os leveles tészta)
  • a krémhez:
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 8 dl tej
  • (a magas falú tepsi 20×30 cm-es)
  • 60 dkg finom vagy rétesliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 dl szódavíz
  • 1 dl fehér bor
  • 450 g tisztított, ledarál háj
  • 10 dkg liszt
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 8 dl tej

Elkészítés:

A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hideg helyre tesszük. A megmaradt liszttel és a többi hozzávalókkal rétestésztát készítünk. (Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát.) Jól kidolgozzuk a tésztát – simára, hólyagosra, majd 15 percig pihentetjük.

A pihentetett tésztát vékonyra nyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük. Az egészet felcsavarjuk, sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négyszeresére összehajtjuk. Ismét hideg helyre tesszük, és 20 percenként a hajtogatást megismételjük, háromszorosra hajtjuk, tehát a csavarással együtt négyszer hajtogatjuk.

Formázás előtt 5 mm-esre nyújtjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Gyorsan sül, kb.10- 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó. (Bármely formájú süteményt – édeset, sósat készíthetünk a tésztából.)

Ha leveles tésztából készítjük a tésztát elfelezzük, sütőpapíron a tepsinél nagyobb méretűre nyújtjuk. A papírral együtt ráemeljük a megfordított tepsire, villával megszurkáljuk, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodhat. (Így is felpúposodik, de ez a tészta jellegénél fogva történik.) 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük a lapokat egymás után.

A megsült lapok közül a szebbiket még melegen négyzetekre vágjuk. A többi tésztából lekváros és diós apró süteményt készítettem. A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet hozzá keverjük és felfőzzük. Állandó keverést igényel, vigyázzunk, hogy le ne égjen!

A tojásfehérjéket a maradék cukorral elektromos habverővel elkezdjük verni, majd vízgőzre téve folytatjuk a műveletet és kemény habbá verjük. A tojáshabot kis adagokban a felfőzött pudingos krémbe forgatjuk. A tűzre visszatesszük és kézi habverővel 1-2 perc alatt simára keverjük.

Annak a tepsinek az aljába, amin sütöttük a lapokat, betesszük az egyik lapot. A kész forró krémet ráöntjük, elsimítjuk és a kirakjuk a tészta lapokkal. Hidegre tesszük kihűlni, majd a hűtőbe tesszük.

Pár óra múlva a négyzetek mentén felszeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!