Házi kifli

Házi kifli
Elkészítési idő
4,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 25 dkg sima liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2,5 dl tej (+ 2 evőkanál a lekenéshez)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg sima liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, majd a feléhez hozzákeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután letakarjuk, és pár perc alatt felfuttatjuk.

A maradék langyos tejet összekeverjük az olvasztott vajjal, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a sót, majd hozzákanalazzuk az élesztős-tejhez. Ezután pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. (Megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával is.)

A megdagasztott tésztát ezután két egyenlő részre osztjuk, majd pár pillanat alatt mindegyiket gombóccá gyúrjuk.

Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen egy kisebb kör alakúra nyújtjuk ki, majd 4 egyforma részre vágjuk. Ezután egyesével olyan vékonyra nyújtjuk a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve feltekerjük, majd megformázzuk a kiflit (mindegyik tésztával így járjunk el). Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kicsit távolabb, ráhelyezzük a megformázott kifliket. Ezután alaposan lekenjük tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal.

Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig bemelegítjük be a sütőt (alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra).

A kifliket az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (Letakarva még másnap is nagyon finom, puha.)

Megjegyzés:

A receptet Fajcsákné Polgár Judit küldte be. Köszönjük!